Having been in operation since 1980, Hackney Wick Overground Station has recently undergone some significant improvements and additions, including:

  • A new entrance and ticket hall at ground floor level.
  • New stairs and two new lifts which will significantly improve access to the station.
  • An illuminated glass wall through the new pedestrian subway leading into the station.

Overall work on the station will be completed in early 2020 when a new permanent public walking route running underneath the station will connect Wallis Road and White Post Lane.

The work on the station has been jointly delivered by the London Legacy Development Corporation, Greater London Authority, Network Rail, Transport for London, London Borough of Hackney and London Borough of Tower Hamlets.

The new public walking route will link the station with a new residential development on Wallis Road, providing commuters and residents with improved access to the north and south of the station. The route will connect two neighbouring boroughs; Hackney to the north and Tower Hamlets to the south.

The design of the route

  • The underpass was designed by architects Landolt + Brown and architect-trained artist Wendy Hardie.
  • The design explores local themes drawn from the neighbouring Lee Navigation’s canals and river, as well as Hackney Wick’s historical industries.
  •  A unique transparent wall made up of a continuous chain of glass hexagons will allow light to shine through, creating an effect similar to sunlight reflecting off the surface of water underneath bridges.
  • The symbols cast into the wall of the underpass are based on the chemical compounds of dyes, plastic, shellac and petroleum, all of which were once produced in Hackney Wick.

Hackney Wick Central

The redevelopment of Hackney Wick Station forms a key part of the overall delivery of a vibrant, new mixed-use neighbourhood centre for the area. 
Hackney Wick Central will provide:

  • Low cost studios, retail and community facilities
  • Around 900 new homes
  • Around 35,000m² of new employment space
  • Around 2,000m² of community space